Kis tea történet, avagy ahogy kezdődött
Kedves látogató, dőljön kényelmesen hátra, kezdődik a mese.
…Kína...
Kedvelte a művészeteket, udvarába csak úgy özönlöttek távoli vidékek legügyesebb mesteremberei. Jó dolguk is volt a császári udvarban, nem volt hiány élelemben, zenében, táncban. A bölcs uralkodó nagyhírű ínyenc hírében állt. Konyhájába birodalma legkiválóbb, legízletesebb alapanyagi kerültek, ahol a több ezer császári szakács, kukta, kisegítő éjjel-nappal főzte, sütötte, párolta a finomabbnál finomabb ételkölteményeket. A császár nem sajnálta a pénzkiadást a luxusra.
Az igazi ős-tea a zöld tea. A természet ezen nagyszerű ajándékát sok ezer éve ismerik és termesztik az ázsiai kontinensen. Több mint 5000 évvel ezelőttről szólnak az anyaország, Kína, írásos emlékei a teáról, innen kezdte meg a tea győzelmi menetét -először a szomszédos országok irányába.
Szülőföldjén olyannyira értékes italnak számított, hogy kizárólag a császár és közeli udvartartása fogyaszthatott belőle. Nagyon korán megszületett a tea körüli szabályozott szertartásrendszer, létrejött a teakultusz. Az első teáról szóló könyv i.sz. 800-ból származik, ismert az írója, Lu Yu. A Ch’a Ching című művében összegezte mindazon szertartási formákat, cselekményeket, körülményeket és résztvevőket, amelyeket a teázási szertartásokon tapasztalt. Évszázadokig ez volt Kínában a helyes teafogyasztás vezérfonala.
Idővel aztán itt is kialakult a teakultusz, ha lehet még elegánsabb, még kifinomultabb és bonyolultabb szertartásokkal tarkítva, mint Kínában.
A japán Tea Szertartás elvégzéséhez hosszú évek gyakorlata és tapasztalata szükséges, hogy a lehető legtökéletesebb, legudvariasabb, legbájosabb és legelegánsabb módon készítsen el és öntse ki a résztvevő a csésze teát.
Japán máig szinte kizárólag zöld teát termel, legkülönfélébb fajtában és minőségben.
A Tea és Európa
Az első híradás egy különös italról i.sz. 900 körül érte el Európát. Arab selyemkereskedők számoltak be egy adófajtáról, melyet egy növényre róttak ki, aminek leveléből egy cha nevű italt főztek. 1285-ben Marco Polo is említi a tea adót.
1559-ig kellett várni az első pontos tea leírásra, melyet egy olasz utazó, Giovanni Battista Ramusio készített. Leírta a tea termelésének mikéntjét, elkészítési módját és hatását.
Teával Európa fizikai mivoltában a késő Ming-kor (1368-1644) idején találkozott. Arab kereskedők, keresztény misszionáriusok, hajósok juttatták ki a zöld tealeveleket Kínából.
Ebben az időben a tea hihetetlen árakért cserélt gazdát; fontját 100 $-ért adták. Különleges luxusterméknek számított, és csak a leggazdagabbak juthattak hozzá. Ahogy növekedett az importált levelek mennyisége, úgy csökkentek az árak. 1675–től már Hollandia apotékáiban és élelmiszer üzleteiben mindenhol megtalálhatóak voltak a szárított tealevelek.
Hosszú utat tett meg a tengeri úton a tea, míg a japán vagy a kínai kikötőkből elérte Európát, keresztezve kétszer az Egyenlítőt. Ezalatt, a 6-9 hónap alatt, a hajók gyomrában uralkodó hőség és páratartalom miatt, a tea aromája és minősége bizony meglehetős károkat szenvedett.
A 19. század közepétől a tengeri kereskedelmi hajózás legnagyobb sztárjai, a gyorsjárású, könnyeden elegáns klipperek lettek. Az ideális hajóforma és a gazdag vitorlázat eredményeképpen, a klipperek sohasem tapasztalt gyorsaságra tettek szert. Vakmerő kapitányai a tomboló viharban sem csökkentették a vitorlafelületet, lehetett bármilyen idő, megállás nélkül hajtották, korbácsolták hajójukat.
Ennek köszönhetően a szükséges szállítási idő a töredékére csökkent. 1869-ben két brit klipper már 99 nap alatt tette meg a Kína-London közötti tengeri utat, melyhez kb. 50 éve még 6-9 hónap szükségeltetett.
1868-ban került ki a hajógyárból minden idők leghíresebb klipperje, a Cutty Sark.
Az ötórai tea születése
A tealáz végigsöpört Európán. Angliába 1699-ben 40 000 font súlyú tea került importból, ez az adat 1708-ban már 240 000 font volt. Óriási növekedés! A teafogyasztás szokássá lett, mely hozzátartozott a mindennapi ember rutinjához. Teáskészletek kerültek boltokba, teát szolgáltak fel éttermekben. Az emberek néhány meghívott vendéggel tea partikat szerveztek.
A menü aprósüteményből, vajas pirítósból, szendvicsből, édességből és teából állt. Ezt a gyakorlatot mások is átvették, és kedvtelve gyakorolták az egész országban. A teát gyakran előre elkészítették, a vendégek érkezése után felmelegítették a konyhában, majd így szolgálták fel a vendéglátók és a meghívottak részére. Az ötórai összejövetelek célja a beszélgetés, társasági élet ápolása és a pihenés volt.
A szokásos tengeri útvonalakon kívül a 17. század közepéig szárazföldi úton is érkeztek tea szállítmányok Európába. Pekingből teakaravánok vágtak neki a Góbi sivatagnak, átkelve Szibérián érték el a Volgát. Az orosz karavánok teája extra minőségéről volt ismert és igen keresett.
Ebben az időben történt a ceyloni telepek létrehozása, köszönhetően a kávérozsda gomba óriási pusztításának. Sri Lanka híres kávéültetvényeit a betegség egyik napról a másikra kíméletlenül tönkretette.
Addig soha nem látott eszközhöz nyúlt terméke népszerűsítése érdekében, a reklámhoz, így teája rövid időn belül rendkívül keresett lett. 1874-ben Londonban telepszik le, nagy teaültetvényeket vásárol Sri Lankán, 1902-ben pedig az igen gazdag úriembernek az uralkodó nemesi címet adományoz. Sir Thomas Lipton lesz belőle.
Anglia Ázsiával való kereskedésében meghatározó, kikerülhetetlen szerepet játszott az I. Erzsébet királynő által alapított John Company /János Társaság/, vagy a későbbi Kelet-Indiai Társaság, mely a világtörténelem leghatalmasabb, legszervezettebb kereskedelmi monopóliumát hozta létre.
Most, hogy Amerika visszautasította az angol tea vásárlását, a Társaságnak más lehetőség után kellett néznie, hogy visszanyerje a kiesett bevételeit. A figyelem a növekvő kínai ópiumfogyasztás felé irányult. Az ópium rendelkezett az eladó számára egy kedvező jellemzővel; hamar függőséget okozott, amely függőség életfogytig tartott.
A kínai uralkodók természetesen ellenezték az ópiumot és annak fogyasztását, ismervén kedvezőtlen hatásait, megpróbáltak mindent, hogy távol tartsák Kínától Angliát. Sikertelenül.
Az Ópium háború mögött Anglia azon célja húzódott, hogy szabad kezet kapjon az ópium kereskedelemben. 1842-re a Társaság élvezve az uralkodó támogatását, elegendő katonai erővel rendelkezett a térségben, hogy háborítatlanul árulhassa az ópiumot egészen 1908-ig.
Tea filter és jeges tea
A 20. század elejére Amerika minden területen egyre nagyobb befolyással bírt a világon. 1904-ben Amerika megmutatta a világnak ipari, technológiai fejlettségi szintjét a St. Luis-ban rendezett Világkiállításon.
A kiállítók között volt egy tea businessben érintett úriember, név szerint Richard Blechynden, aki nagy reményekkel jött a kiállításra, hogy teáinak szélesebb vevőkört találjon. Hiába osztotta (volna) ingyen a kóstolóit, épp egy nagy hőhullám ütött be St. Luis-ba, így senki nem akart meleg teát fogyasztani a hőségben. Nem tudta mitévő legyen, végső elkeseredésében jégdarabokat tett a teába, és „Iced Tea”-ként reklámozta. Óriási sikere lett.
A Világkiállítás legkelendőbb terméke a véletlen hőség szülöttje. Mindössze négy évvel a jeges tea „feltalálása” után Thomas Sullivan apró zacskókba csomagolt tealeveleket küldött próbára vásárlóinak. Azok a teát a tasakkal együtt készítették. Sullivan akaratán kívül találta fel a filteres teát. /Óriási különbség van a szupermarketek ömlesztett, leggyengébb minőségű filteres „teája”, és a csúcsminőségi, a szüret legjobb leveleit tartalmazó tea zacskók között!!! /